Our Past Events 

November 2022

‘Darwin in de Stad’

Met Menno Schilthuizen

Date: Donderdag 3 November 19:30 

Place: Microlab, Eindhoven.

earn Mor

About this Event:

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naar toe? Naar de stad, laat Menno Schilthuizen zien in deze wonderlijke en verrassende lezing.

En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detoxverenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

Optioneel: stadswandeling

Voor bezoekers van dit Groen Café is er op zondag 6 november een stadswandeling georganiseerd door het IVN, met IVN gids Jannie Landa, door de binnenstad van Eindhoven. De aandacht is gericht op de huidige groene inrichting, waarbij er tevens een blik op de toekomst wordt gegeven. We starten om 13.30 aan de centrumkant van het station en komen hier rond 16.00 weer terug.

Menno Schilthuizen
Menno Schilthuizen (1965) werkt als evolutiebioloog en -onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft geregeld over evolutie en biodiversiteit voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, New Scientist, Natural History en Science. Via zijn bedrijf Taxon Expeditions organiseert hij echte wetenschappelijke expedities voor het algemene publiek in binnen- en buitenland.

Groen Café
Het Groen Café is een initiatief van Trefpunt Groen Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven en Art & Tech Society. Middels het structureel organiseren van een viertal Groen Cafés per jaar willen wij voor Eindhoven een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (regio) Eindhoven.

Onze stad staat immers voor een aantal belangrijke uitdagingen in het kader van o.a. verdichting, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en klimaatadaptatie. Stuk voor stuk onderwerpen die een sterke relatie hebben met groen en/of duurzaamheid, en die uitdagen tot dialoog en discussie. In elk Groen Café is er gelegenheid om te luisteren naar inspirerende sprekers en tijdens het debat te discussiëren over actuele onderwerpen. We sluiten af met een netwerkborrel waar we kunnen ontmoeten, napraten en inspireren. Welkom!

 

Curious about our previous events? cool

Looking forward to seeing you soon